Vijftigste JJ Karnaval wordt klapper

Voor het 50ste achtereenvolgende jaar biedt JJ Karnaval de Vughtse jeugd de mogelijkheid om in eigen dorp vier dagen carnaval te vieren. Dat betekent dat Jeugd en Jongeren Centrum Elzenburg de komende carnavalsperiode weer de ‘place to be’ zal zijn met optredens van o.a. de bekende feestband Pater Moeskroen en de snelrijzende ster, rapper Jebroer.

Vorig jaar verhuisde JJ Karnaval na 48 jaar gebouw Schoonveld naar het nieuwe Jeugd-en Jongeren Centrum Elzenburg. De overstap is volgens Michel Hollestelle, bij JJ verantwoordelijk voor de programmering en licht & geluid, goed gelukt. “De belangrijkste avonden was het volle bak met 6 á 700 man binnen. Meer mogen er trouwens niet in. Maar er waren ook wel een paar aandachtspunten. Zo bleek de ventilatie in het nieuwe gebouw niet toereikend voor zo’n groot aantal bezoekers. Daarom worden er dit jaar extra voorzieningen getroffen om problemen te voorkomen. Ook blijft de tussenwand dit jaar open zodat we een grote zaal hebben. We zorgen er wel voor dat er een ruime ‘kinderbak’ komt zodat de allerkleinsten niet onder de voet worden gelopen. Bovendien doet het ‘Brightside’ gedeelte van Elzenburg overdag dienst als een ‘bruincafé’ waarin in een kleinere setting sfeervol carnaval gevierd kan worden.”
Naast Elzenburg is een speciale tent geplaatst die dienst doet als garderobe en waar een broodje of stamppot gegeten kan worden.

Juiste mix

Overdag is het programma afgestemd op kinderen met hun ouders en ’s avonds is de programmering gericht op jeugd en jongeren. Het is elk jaar weer een hele puzzel om de juiste mix te vinden in het muziek aanbod. Michel Hollestelle:” Je moet vóór het boeken eerst goed bekijken welke artiesten ‘hot’ zijn bij de jeugd en dan moeten ze nog betaalbaar zijn en beschikbaar. Door programma’s als The Voice en Idols zijn zelfs beginnende artiesten al vrij duur geworden. Daarom proberen wij bij JJ altijd artiesten vast te leggen net voor ze heel bekend worden. In het verleden hebben we daar regelmatig mee in de roos geschoten zoals in een ver verleden met BZN, maar ook met Pater Moeskroen, Nick en Simon en de 3 JS. Dit jaar verwachten wij veel van Jebroer, een Nederlandse rapper die al veel succes heeft in België maar nu ook hier op steeds meer festivals optreedt.”

Avondprogramma

Jebroer treedt zaterdagavond op in de grote zaal. Zondagavond komt de feest-folk band Pater Moeskroen naar Elzenburg. De band, die ooit de prijs won voor het beste live-optreden, kende haar grootste successen in de jaren ’90, maar is nog altijd in staat de zaal ‘plat’ te spelen. Maandagavond barst bij JJ ‘Das Bierfest’ los. Dat betekent après ski met een Tirolertintje. Michel Hollestelle: “Het gaat niet om het bier maar om de entourage er omheen. De plasticbekers worden vervangen door bierpullen en we plaatsen b.v. een rodeostier en een boksbal. Het draait dus om de gezelligheid. Dinsdagavond wordt het programma in de grote zaal besloten met Atmozfears. Dan hebben we het over de Nederlandse hardstyleartiest Tim van de Stadt, die o.a. draaide op festivals als Defqon1, The Qontinent en Q-base en nu dus in Vught.

Zero Party carnaval

Op zaterdag, zondag en maandag wordt de kleine zaal gereserveerd voor de ‘Zero Party’ speciaal voor de jeugd tot 16 jaar. Dat betekent dus gezellig carnaval vieren zonder alcohol en rook. Een initiatief van JJ dat door ouders zeer gewaardeerd wordt. Michel Hollestelle: “De kinderen blijven in de zaal tot het feest om 23.00 uur is afgelopen en ze door de ouders weer opgehaald worden.”

Middagprogramma

Van zaterdag tot en met dinsdag kunnen ouders met hun kinderen vanaf 14.00 uur volop carnaval vieren bij JJ. Zaterdag trapt coverband Ruizz af met populaire Nederlandstalige nummers van o.a. Doe Maar, Guus Meeuwis, Hazes, De Dijk en Marco Borsato. Zondag treedt er ook een feestband op. De naam blijft nog een verassing. Daarnaast begeeft goochelaar Dries zich onder het publiek en zal Henk Dissel optreden. De jeugdige Nederlandstalige zanger brak door na het programma ‘Sterren.nl Academy’ en zijn nummers duiken regelmatig op in de single top 100 en hij trad veel op in het populaire Amsterdamse feestcafé “Jantjes Verjaardag’. Maandagmiddag wordt het voor de jeugd extra interessant met ‘Junior Songfestival On Tour’, een interactieve drive-inn show van 2 uur waarbij ook de winnaar van het Eurovisie Junior Festival 2009 Ralf Mackenbach present zal zijn. De jeugdige Brabander timmert goed aan de weg in muziekland. Dinsdagmiddag komen Prins Alfredo XIX en Jeugdprinses Esmee naar Elzenburg om daar aan het eind van de middag afscheid te nemen van de feestvierende jeugd. Overigens zijn de JJ zalen ook elke dag het vertrekpunt van de JJ Prinsengroep.